Att själva hoppa in i rallyvärlden

rally

Då du befinner dig på denna sidan antar jag att du gillar motorsport generellt och gissar vilt att du gillar rally specifikt. Kanske till och med att du någon gång tänk att det vore roligt att börja med rally. Vad tur att du svarade ja på alla frågorna! Då är det precis dig denna artikeln är skriven för.

För de som sagt nej till alla ovanstående påståenden kan jag informera om att Rally är en motorsport som involverar oftast lite längre sträckor. Kortfattat handlar det om att ta sig från en punkt, till en annan. Själva racet körs på ”specialsträckor” som är stängda för annan trafik men dessa kan vara delade och då finns det så kallade transportsträckor mellan dessa där bilarna kör precis som alla andra trafikanter.

Klasser

Rally finns i ett stort antal olika klasser som kan ses som viktklasser inom boxning och andra liknande sporter. Dessa begränsar hur en bil får vara konstruerad för att delta, till exempel hur modifierade bilarna får vara. Detta för att göra tävlingarna mer rättvisa även i de lägre klasserna med billigare bilar

Grupp A är den friaste klassen. Bortsett från att de måste vara baserade på en fabrikstillverkad bil så finns inga begränsningar. En normal fyrhjulsdriven bil har i sådana tävlingar runt 350 hk under huven.

Grupp E är den lägsta standardklassen. E står här för ekonomi och här får bilarna inte ens vara trimmade och måste vara helt väglagliga. Bilen måste vara över 14 år gammal och får inte ha ha en tjänstevikt som är mindre än 15kg per kW motoreffekt.

Det finns självklart många andra klasser mellan A och E men även en del utanför det systemet som har andra regler. Alla som anordnar rally tävlingar följer inte heller dessa regler utan har egna.

Skrotbilsrejs och rally

Skrotbilsrejs är ett eget fenomen som finns världen över. I grunden handlar det om att köra rally eller race med bilar som ingen annan vill ha. Ett av det mest utmanande exemplen på detta är Mongol Rally, ett över 1600 mil långt race från London till Mongoliet. Detta skall genomföras i en bil som ”inte ens din farmor vill köra”. Regel nummer två är att du måste vara helt ensam, inget supportteam som följer dig. Sist och viktigast, du måste samla in 1000 pund till välgörenhet.

Köpa bil och uppgradera

Som du märker så finns det en bred variation och någonting som passar allas plånböcker och äventyrsnivå. Så det enda du behöver göra är att gå in på blocket och köpa en bil, sedan rusta upp den. Kan varmt rekommendera Mekanika.se för sistnämnda delen då de har ett brett utbud av bildelar för alla behov.

admin