Dragracing – världens snabbaste sport

9699237--

Dragracing är definitivt sporten för den som gillar fart. Det är nämligen världens snabbaste sport och går ut på att fordonet ska ta sig en viss sträcka från stillastående på snabbast möjliga tid.

Tävlingarna går alltid på en raka, vanligen runt 400 meter och hastigheterna med bil når runt 500 km/h. Man kan tävla med exempelvis bil, motorcykel eller lastbil! Även fordon som båt och snöskoter förekommer inom dragracingsporten. Gemensamt, oavsett fordon, är att man ska komma fram först och man strävar efter att få så hög acceleration som möjligt.

Dragracing med lastbil

Teknikens Värld har skrivit en intressant artikel om dragracing med lastbilar. Det handlar naturligtvis inte om några vanliga lastbilar, utan specialkonstruerade och trimmade fordon. Även om hastigheten på lastbilarna inte kommer i närheten av dragracing med bil eller motorcykel så är det ändå en imponerande syn med de stora bjässarna som gasar upp och gör upp om titlarna.

Lastbilarna man tävlar med har ungefär 2 400 hästkrafter och det är vanligt att man dundrar fram med en stor last timmer som väger runt 70 ton. Om man vill testa på dragracing med lastbil så är det viktigt med kvalitet och säkerhet. Man bör lämna in lastbilen på service hos proffs, både före och efter loppen. DAF Sweden är ledande bland annat på professionell service av lastbilar och verksamma över hela landet. Att vända sig till erfarna mekaniker är viktigt både ur säkerhetssynpunkt och för att skydda fordonen.

Dragracing för lastbilar må inte vara lika känt som de vanligare formerna med bil eller motorcykel, men intresset växer hela tiden och det förekommer även tävlingar i Sverige. Särskilt Kanada är ett föregångsland och där är dragracing med lastbil redan en stor publiksport!

admin