Formel 1 – så funkar det

f1

Formel 1 är utan tvekan världens mest prestigefyllda och fascinerande motorsport och därför tänkte vi kika lite närmare på några spännande fakta om just F1.

Under 2016 års säsong kommer totalt 21 tävlingar att köras och för första gången kommer också ett F1-lopp att köras i Azerbadzjan på Baku City Circuit i Baku under namnet Europas Grand Prix 19 juni.

Bilarna som deltar i Formel 1 kan som bekant köra oerhört snabbt, upp till 360 km/h på raksträckorna, vilket motsvarar 100 m/s. Hastighetsrekordet i ett F1-lopp är 372,6 km/h. Till och med i kurvorna är bilarna konstruerade för hastigheter i närmare 300 km/h.

Det allra mest imponerande med Formel 1 är troligtvis ändå depån där varje sekund, ja till och med varje tiondel är viktigt. Uppemot 20 olika personer kan vara involverade i ett depåstopp där allting verkligen måste klaffa. Att det går snabbt i depån förstår man verkligen om man tittar på hur snabbt det exempelvis går att byta däck. Snabbaste däckbytet någonsin skedde under USA:s GP för några år sedan då Red Bull-teamet bytte däck på föraren Mark Webbers bil på imponerande 1,93 sekunder.

admin