Motortävlingar i Sverige

Sverige har en lång motorsporttradition då motorer bilar, motorcyklar och dylikt alltid varit något som intresserat oss svenskar. Runt om i landet finns också en rad olika motortävlingar av alla möjliga slag.

Svenska Rallyt

Svenska rallyt

Den mest kända motortävlingen i Sverige är utan tvekan Svenska rallyt, eller Rally Sweden som tävlingen officiellt heter sedan några år tillbaka. Tävlingen kördes för första gången år 1950 och då under namnet Midnattssolsrallyt. Första gången tävlingen kördes i dess nuvarande form, i vinterväglag, var år 1965. När tävlingen fick VM-status i början av 1970-talet gjorde detta att intresset från internationella förare ökade.

Genom åren har förare som bland annat Stig Blomqvist, Björn Waldegård, Kenneth Eriksson, Tommi Mäkinen och Marcus Grönholm vunnit tävlingen. Kenneth Eriksson är för övrigt den senaste svenske förare att vinna Svenska rallyt, vilket han gjorde år 1997.

STCC

Näst efter Svenska rallyt är troligtvis STCC, eller Scandinavian Touring Car Championship som är dess fullständiga namn, Sveriges främsta tävling inom bilsport. Trots namnet är det ändå så att samtliga tävlingar körs i Sverige. I huvudsak är det också svenska förare som deltar i tävlingarna.
Årets STCC består av totalt sex tävlingar på bland annat Falkenbergs motorbana, Mantorp Park samt Ring Knutstorp, som till och med står som värd för två tävlingar.

Novemberkåsan

Förutom biltävlingar finns det givetvis andra typer av motortävlingar runt om i landet. En av de mest kända är motorcykeltävlingen Novemberkåsan, som har körts ända sedan år 1915, vilket gör tävlingen till Sveriges äldsta motorcykeltävling.

Novemberkåsan körs på motorcyklar av typen enduro i tuffast tänkbara terräng med många svåra passager i form av till exempel bäckar och andra vattendrag. Dessutom körs 20 av de totalt 30 milen under natten, det vill säga i mörker.

admin