Öka säkerheten med extraljus

Framför allt för den som ofta kör bil tidigt på morgonen eller den som kör bil i mörker om nätterna är extraljus till bilen en väl värd investering. Det ger en trygg säkerhet både för dig som bilförare och för andra trafikanter.

Vilken lampa är bäst?

Som med det mesta kan man kanske undra om den dyraste lampan också är den bästa när det gäller extraljus. Är det värt att investera i de som kostar lite mer? Svaret på den frågan är så klart individuellt och beror på flera olika faktorer. Rent generellt bör man till att börja med se över hur man använder bilen. En chaufför som har många arbetstimmar om natten tycker förmodligen att det är värt att betala lite mer för att utrusta bilen med LED-lampor som är marknadens absolut mest kompletta extraljus.

Vi Bilägare skriver mer detaljerat om extraljus samt för- och nackdelar med olika typer av lampor. Här förklaras bland annat skillnaden mellan halogenlampor, xenon och LED. De tidiga halogenlamporna handlade på sin tid mest om hur långt de kunde lysa upp vägen, vilket gjorde att de senare xenonlysena blev vinnare dem emellan eftersom de var så effektiva att de i stort sett duplicerade halogenlampans avståndskapacitet. Den nyaste ljustekniken, LED, är dock överlägsen när det gäller energikonsumtion och hållbarhet. Dessutom behöver de inte någon specialbehandling utan tål det mesta. Ljuset från LED-lamporna ger ett betydligt mer vitt sken och de håller mycket längre än andra typer av lampor.

Stort utbud av LED

När det gäller LED-lampor finns det ett stort utbud av olika typer av ljussorter och det är därför viktigt att man investerar i rätt extraljus för sitt fordon. På den svenska sajten maskinhandel.com kan man välja bland mängder av lampor som är kategoriserade på ett smidigt och lätt sökbart sätt. De har bland annat ett fint utbud av LED extraljus till fordon.

Man brukar säga att det går över tio byten av xenonlampor på en LED, så i längden är inte LED-lamporna egentligen inte dyrare. På lång sikt är extraljus av bra kvalitet något som faktiskt kan vara den betydande faktorn när du möter ett djur eller en människa utan reflex på vägen.

admin