Rätt däck till rätt säsong

Alla vinterförare vet hur obehagligt det känns att glida runt på hala sommardäck på isiga vintervägar. Vare sig vinterdäcken är dubbade eller inte, så känns de i alla fall säkrare och ger bilen stabilitet. Dessutom råder det vinterväglag i större delen av Sverige under de kalla månaderna och man vet aldrig när nästa snöfall kommer. Det är många som har svårt att hålla på reda på tiderna för vinter och sommardäck.

Vinter kontra sommardäck

Vinterdäck, dubbade eller odubbade, måste användas 1 december till 31 mars och mönsterdjupet ska vara minst 3 mm. Då beräknas Sverige ha vinterväglag med snö och is. Det kan vara bra att veta att alla fordon, även tung trafik och utländska fordon måste ha vinterdäck om de körs i Sverige. Många bilförare föredrar dubbdäck på vintern, för att få grepp på is. Dubbdäck får användas mellan 15 oktober till 15 april, men efter måste de tas bort, eftersom de sliter hårt på våra vägar.

Sommardäck har en gummiblandning som gör att de hårdnar när det blir kallt. Sommardäckens mönsterdjup ska vara minst 1,6 millimeter och kan användas all annan tid på året när det inte är krav på vinterdäck. Sommardäcken har bra grepp vid regn och vid vattenplaning och dessutom gör de att bilen rullar lättare och förbrukar mindre bränsle. Vill man därför vara ekonomisk ska man byta däck redan före den 16 april. Vill man läsa mer om exakt vad som gäller kring däck kan man titta på transportstyrelsen.se.

admin