Viktigt att serva bilen

När man äger en bil är det viktigt att serva den med jämna mellanrum, särskilt om det är en tävlingsbil. Fordonet är säkrare att framföra om vi kontrollerar det då och då, och det håller förstås längre.

Vissa är duktiga på att meka med bilar, andra föredrar att lämna in den på en verkstad. Om du kan lite om bilar så finns det ganska mycket du kan göra själv. Något att tänka på är att dagens bilar kan behöva lämnas in för vissa av de byten som måste göras då mycket är datoriserat även i bilen, men gör gärna det du kan själv så sparar du en slant att lägga på nästa service.

Serva själv eller i verkstaden

Till vissa problem behövs specialverktyg och då är det bäst att lämna in bilen på en verkstad. I GP:s motorbilaga kan vi läsa att det ändå finns mycket som man kan kontrollera själva bara man kan lite om bilar. Många enkla underhållsarbeten som att exempelvis kolla att batteriet är rent, att klämmor och kabelskor sitter fast ordentligt och att alla gångjärn är smorda är sådant vi kan göra själva. Att kolla olja och filter är också enkelt, bara läs av stickan.

Bilens manual har antagligen ett avsnitt med anpassade gör-det-själv-tips. Du kan se till att hålla batteriet rent och snyggt. Ta bort smuts med en stålborste. Du kan också byta ut de flesta lampor själv. Du kan kolla olja och filter i en gör-det-själv-hall. Där finns även lift som du kan använda. Kolla bilens lås och smörj gärna med högtrycksfett. Kolla tändstiften och tänk på att ett oljigt tändstift kan vara tecken på en sliten motor. Kolla broms- och kylvätskor.

Behöver något bytas ut är det enkelt att hitta de reservdelar du behöver på nätet. Vi kan varmt rekommendera Mekster kan du enkelt beställa de reservdelar du behöver på nätet och sedan få dem hemlevererade direkt.

Andrahandsvärdet

En annan fördel med att serva sin bil regelbundet och vid rätt miltal är att det höjer eller åtminstone håller kvar värdet på din bil bättre. Ska du sälja din bil så är det viktigt med en servicebok som är rätt ifylld och köparen ser helst att servicen är gjord på en auktoriserad verkstad. Stämplar ska finnas på att arbetet är utfört för diverse garantier och spara gärna de kvitton som medföljer servicen för att ytterligare kunna bekräfta vad som är gjort. Spara även de kvitton på de inköp du själv gjort och fixat mellan de olika service tillfällena. Glöm inte kvitton på nya sommar eller vinterdäck och fälgar, eventuella lackbehandlingar och lackskydd och andra saker som är mer värdefullt att ha.

Ta en provtur

Ett bra sätt att känna hur bilen mår är att helt enkelt ta en testtur. Kör några mil och lyssna på bilen. Uppmärksamma vibrationer och ljud. Lyssna efter missljud exempelvis i fjädringen vid guppiga vägar. Bromsa in hårt och känn om bilen drar åt ett håll i stället för att fortsätta rakt fram. Kolla att inte ratten vibrerar när du bromsar. Skulle det hända kan det vara ett täcken på att bromsskivorna inte fungerar som de ska. Om bilen känns gungig kan det betyda att stötdämparna är utslitna.

Inför vintern

Här får du lite tips på hur du rustar bilen inför vintern.

admin